MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2023.10.07.

Témák és színfoltok a “2580 kilométeres rendezvényen”

Témák és színfoltok a “2580 kilométeres rendezvényen”

A kéktúrázás napján az Országos Kékkör hivatalos szakaszainál rövidebb, egyetlen nap alatt is bejárható 143 túraszakasz közül lehet választani. Némelyik a gyalogláson túl más élményekkel is kecsegtet.

A változatosságot nemcsak a túrák hossza (10-30 km között), szintkülönbsége és tájképi adottságai biztosítják, hanem a szakaszfelelősök személye, tudása, vagy akár az útvonal mentén fekvő települések vendégszeretete is.

A kínálatban szerepelnek tematikus szakaszok is. Némelyik csoportnak erdészek vagy a nemzeti parkok szakemberei lesznek a kísérői, akik remekül ismerik a helyi növény- és állatvilágot. Különlegesek a geotúrák (13, 27, 28 és 52-es számúak), sőt van egy történelmi emlékekre fókuszáló túra is (1), a Balaton-felvidék legrövidebb szakaszát pedig kifejezetten kisgyermekes családoknak ajánlják. Két „kutyás" túrát is kijelöltek (22, 49), ahol a társaságkedvelő négylábú kedvencek együtt kirándulhatnak, bár az előírások betartása mellett lényegében az összes túrára vihető kutya.

A fenntarthatóság jegyében az eddiginél is nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a túrák közösségi közlekedéssel való megközelítésére, ezért a kéktúrázás napjának résztvevői három szakasz (53, 83, 116-as számúak) kezdőpontjára a MÁV-Start kísérőivel utazhatnak, majd velük túrázhatnak. Közben megismerkedhetnek a közösségi közlekedésre épülő túratervezéssel, illetve a fenntartható, lassú turizmus lehetőségeivel is.

Idén először látja vendégül a rendezvény a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatóit és tanárait, ők a 25-ös és a 26-os túrán gyűjtik majd a kilométereket és a kéktúrás élményeket.

Ismert személyiségekkel is összefuthatnak a szemfüles túrakeresők a rendezvény honlapján és a túranapon is. Szakaszfelelősként a kéktúrázást népszerűsíti Pataki Zita tévés műsorvezető, Szombati Orsi utazó blogger, valamint a mátrai túravezető, Demecs Norbi is.

Az ország különböző szegleteiből a rendezvényhez csatlakozó önkormányzatokról itt írtunk korábban
Jelentkezés a túrákra

Ezen az oldalon keresgélhettek a szakaszok közt, és jelentkezhettek a túrákra. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhpz kötött. A túracsoportok létszáma korlátozott, de ha valamelyik betelt, országszerte rengeteg másikból lehet válogatni, sőt akár fel lehet iratkozni várólistára is.