MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Találkozzunk 2023-ban is!

2023. október 14.

Találkozzunk 2023-ban is!

2023. október 14.

Mi a kéktúrázás napja?

Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében, október második szombatján.

A 2020-as debütáló rendezvény sikerére építve 2021-ben az Országos Kékkör bejárását szerveztük meg 3240 fő részvételével. A hagyomány folytatásaként 2022 október 8-án, a kék sáv jelzést követve újra végigjártuk az országot 3300 túrázóval.

Az Országos Kékkör 3 kéktúrarészén; a több mint 70 éves Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain, 143 túracsoporttal összesen több, mint 2580 km-t teszünk meg egy nap alatt együtt minden évben a rendezvény keretein belül.

Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát.

Hagyományteremtő céllal, a hazai állami erdőgazdaságok, nemzeti parkok és természetjáró egyesületek szakmai segítségével az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére.

2022.10.14.

Kéktúrázás napja a számok tükrében

Kéktúrázás napja a számok tükrében

Tegnap éjjel zárult a kérdőívünk, amiben néhány - különösen szervezői szemmel - nagyon fontos és izgalmas dologra kérdeztünk rá. Nem várt lelkesedéssel találtuk szembe magunkat, 1121 kitöltés érkezett, amit nagyon hálásan köszönünk. Tovább

2022.10.06.

Fontos infók a túra előtt

Fontos infók a túra előtt

Már csak két nap és itt a Kéktúrázás napja! Ennek kapcsán szeretnénk összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat, információkat. Tovább

2022.10.03.

Bélyegzés a Kéktúrázás napján

Bélyegzés a Kéktúrázás napján

A kéktúrázás szerves részei a szebbnél-szebb bélyegzőlenyomatok és az ezeket gyűjtő igazolófüzet. A Kéktúrázás napján is belekezdhetsz a legyalogolt kilométerek és az igazolásukra szolgáló bélyegzőlenyomatok gyűjtésébe. Tovább

A szervezők

A Kéktúrázás napja főszervezője a Magyar Természetjáró Szövetség. Az MTSZ 1961 óta koordinálja a kék sávval jelzett, az Írott-kőtől Hollóházáig tartó, Magyarország középhegységeinek legmagasabb pontjait összekötő útvonalon zajló jelvényszerző túramozgalmat, az Országos Kéktúrát, mely útvonalat először, rendezvény keretében az 1938-as Szent István Vándorlás alkalmával jártak be. A szervezők 2020-ban első alkalommal, de tervezetten egy sorozat részeként rendezték meg az ingyenes közösségi túranapot, melyet a következő évben már az Országos Kékkör mindhárom túraútvonala követett, a jövőben pedig a Kéktúrázás napja hagyománnyá alakítása a cél.