MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2024.10.04.

Fedezd fel a Nyírséget a kéken!

Fedezd fel a Nyírséget a kéken!

Hosszú kilométereket bandukolni a nyírségi homokban fárasztó tud lenni, még szerencse, hogy közben azért akadnak olyan érdekes, szép és olykor meghökkentő látnivalók is, mint például egy reneszánsz várkastély vagy egy űrhajózási múzeum.

Ha valaki a Nyírségben jár, vagy épp errefelé kéktúrázik, annak mindenképpen érdemes ellátogatnia a vajai Vay-kastélyba, amit az ország egyik legszebb reneszánsz stílusú várkastélyának tartanak.

Az ősi, nemesi Vay család kastélya a 16. század végén, a 17. század elején épült. A Rákóczi-szabadságharc idején II. Rákóczi Ferenc kétszer is járt itt, először azért, hogy a család támogatását kérje, majd 1711-ben pedig itt tárgyalt a szatmári békeszerződése feltételeiről.

A kastélyban ma múzeum működik, ahol többek között a Vay család és a Rákóczi-szabadságharc történetéről látható kiállítás. Érdemes a kastélyt körülölelő parkot is bejárni, ahol az ősfák mellett Kelet-Magyarország egyik legnagyobb, a Rákóczi-szabadságharc kiemelkedő alakjait felvonultató szoborparkját is láthatjuk.

A Vajától 19 km-re fekvő Gyulaházán egy más jellegű, de hasonlóan érdekes látnivalót találunk: egy repüléstörténeti és űrhajózási kiállítást.

Hogy miért pont egy ilyen múzeumot álmodtak a nyírségi faluba, annak természetesen oka van, mégpedig igen nyomós, itt született ugyanis Farkas Bertalan.

Az eddigi egyetlen magyar űrhajós szülőházában berendezett kiállításon sok más mellett láthatunk például repülőgépmodelleket, a Szaljut-6 űrállomást kicsiben, Farkas Bertalan szkafanderének a másolatát és egy igazi űrbéli reggelit is.

Az épület mellett is van még látnivaló, és ez szintén nem éppen egy hagyományos falusi látványosság, a kertet ugyanis egy égbe törő Mig 21-es repülőgép díszíti.

Ha szeretnéd közelebbről is megismerni a nyírségi tájat, a maga végtelen homokjával, almáskertjeivel és tormaföldjeivel, szereted a kastélyokat és/vagy érdekel az űrhajózás, akkor ne hezitálj, jelentkezz a 138-as Nyírbátor-Vaja vagy a 139-es Vaja-Gyulaháza szakaszra.

Kéktúrázás Napja 2024

Időpont: 2024. október 12., szombat

Szervező: Magyar Természetjáró Szövetség

Túraszakaszok: A Kéktúrázás Napján a túraszakaszok hossza és számozása nem egyezik meg a hagyományos kéktúrás szakaszokkal. A több mint 2580 km hosszú Országos Kékkört a rendezvényre 143 darab, egy nap alatt lejárható túraszakaszra bontottuk. A 10 és 30 km közti hosszúságú túraszakaszok különböző nehézségűek, érdemes a képességeinknek megfelelő szakaszt választani.

Országos Kékkör: Az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) összessége.

Szakaszfelelősök: A túraszakaszokat egy vagy több szakaszfelelős kíséri, vezeti. Ők segítenek a logisztika megszervezésében a túra előtt (az adott szakasz oldalán az üzenőfalat figyeljétek) és a terepi tájékozódásban is a túra közben.

Résztvevők: A túranapon bárki részt vehet ingyenesen, az egyetlen feltétel az online regisztráció.

Létszámkorlát: Az egyes túraszakaszoknál 50 főben határoztuk meg a limitet. Ha egy túra betelt, várólistára lehet jelentkezni, így lemondás esetén értesítünk a sikeres jelentkezésről.