MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2022.09.23.

Kutyával a Kéktúrázás napján

Kutyával a Kéktúrázás napján

A Kéktúrázás napján se hagyjátok otthon négylábú kedvenceiteket! Annak érdekében viszont, hogy a túrázás mindenki számára kellemes élmény legyen, néhány szabályt be kell tartani.

Közösségi eseményre csak jól szocializált (kutyákkal, emberekkel szemben barátságos, nem agresszív), egészséges, kötelező oltásokkal rendelkező kutyával gyertek! Érdemes tudni, hogy az útvonalon a kutyákat pórázon kell vezetni.

Majdnem mindegyik egészséges, felnőtt négylábú bele tudja vetni magát gazdijával a túrázáskalandjaiba. Azonban ahhoz, hogy önállóan végig tudjon gyalogolni hosszabb távokat is,tanácsos előtte túrázási tapasztalatot szereznie. Tehát aki egy egész napos túrát tervez, annak előtte érdemes négylábújával pár rövidebb távot teljesítenie a környéken rendszeresen.Kérünk Benneteket, hogy 1 évesnél fiatalabb kutyával ne induljatok el túráinkon! Az emberi élettérben sok olyan dolog van, ami a kutyák számára furcsa, ijesztő vagy fenyegető lehet.Fontos, hogy ezekre a helyzetekre a kutyát fokozatosan felkészítsük. A társadalom azt várja egy jól nevelt kutyától, hogy nyugodtan, kiegyensúlyozottan tudjon viselkedni az őt érőhelyzetekben és figyeljen a gazdájára. Semmiképp ne támadjon más állatra vagy emberre,viselkedésével ne zavarja környezetét. Más szempontból pedig fontos, hogy a növekedésben lévő kiskutya ne legyen fizikailag túlterhelve. Érdemes korlátozni a felnőtt kutyákkal vagy nagyobb kölyökkel való durva játékot is a véletlen sérülések elkerülése érdekében.Tekintsük át, mégis mit érdemes tudni a kutyával, kutyákkal való kirándulásról, hogy az erdőlátogatás mindenkinek jó és maradandó élmény legyen.


A kutyák erősen szociális lények és többségük nagyon igényli a fajtársakkal való ismerkedést,játékot. Persze közöttük is akad olyan, aki inkább magának való. Egy másik kutya lehet jó játszótárs, haver, egy vonzó ellenkező nemű egyed, de akár potenciális rivális is. Mi azt szeretnénk, ha kutyánk nem kezdeményezne „balhét”. Ha a gazdi ügyes a helyzetfelmérésében és a kutya segítésében, akkor elérhető ez a cél.

Amikor a séták során más kutyákkal találkozunk, mindig mérlegeljük, hogy a másik kutya viselkedésében mennyire illik a mi kutyánkhoz. Egy nagyobb, rámenős kutya nem jó párosítás egy kisebb, érzékeny kutya mellé. Kerüljük a rövid, és főleg a feszes pórázon való találkozásokat, mert olyankor a kutyák többsége feszült, és ez a találkozásra is rossz hatással lehet. A szűk helyen való ismerkedés sem javasolt. Vegyük figyelembe, hogy különböző erőforrások (játék, étel, egy megszerzett bot, vagy akár a gazdi figyelme) is válthat kivédelmező reakciókat egyes kutyákból.


A kutya–kutya közti kommunikációba csak akkor érdemes közbeavatkozni, ha valamelyik félszámára veszélyes vagy terhes a szituáció, és nem tudja önállóan megoldani azt. Mindig egyeztessünk a másik gazdával, és ha ő bármi miatt azt kéri, hogy ne engedjük oda kedvencünket, kérésének tegyünk eleget. Ha azt érezzük, hogy a helyzet a mi kutyánknak sok, akkor ne habozzunk megkérni a másik gazdát, hogy vegye ki kutyáját a szituációból.

Gyakran okoz feszültséget két gazdi között, hogy míg egyik szerint kedvence csak játszani akar, a másik gazdi úgy látja, hogy az ő kutyája számára már terhes a közeledés. Emiatt fontos, hogy ne csak saját kutyánk jeleit tanuljuk meg értelmezni, hanem más kutyákét is és mindig legyünk tekintettel környezetünkre. Kutyáink is különböző karakterek, vannak visszahúzódóak és rámenősek, nyugodtak és pörgősek, bandázósok és maguknak valók.

Gyakran látni magukból kikelve sipítozó vagy hőbörgő embereket, amint megpróbálják szétválasztani a harcoló ebeket, gyakorta eredmény nélkül. Ez veszélyes is lehet, tehát érdemes inkább a megelőzésre koncentrálni. Próbálj ilyen szituációkat elképzelni nyugodt környezetben, mérlegeld, hogy te hogyan cselekednél. Tanulmányozd kutyusod testbeszédét,s idejében távozzatok a másik kutya közeléből, ha azt látod, hogy kedvencedet felingerli újonnan megismert fajtársa.


Ismételjünk át néhány általános szabályt! Kérdezés nélkül más emberhez ne engedd oda a kutyádat, még ha a kutyád örül is neki (gyerekeknél különösen figyelj erre)! Más kutyáját ne neveld, és ne jutalmazd (kivétel, ha vészhelyzet van, vagy ha megkérnek rá)! Mindig tudd,hogy hol van a kutyád és mit csinál! Ha sárga szalag van egy kutya nyakörvén, pórázán,kutyáddal ne menjetek közel hozzá! A jelzés utalhat például egészségügyi problémára, arra,hogy a kutya nevelés vagy rehabilitáció alatt áll, esetleg arra, hogy félős, ideges, de jelentheti azt is, hogy az állat agresszív emberekkel vagy kutyákkal szemben. Ha futó, biciklis, babakocsis, lovas stb. közeledik, álljatok félre vagy kerüljétek ki! Tüzelő szukával, beteg vagy nem barátságos kutyával kerüld a kutyás közösségeket! Alapelvként: igyekezz úgy mozogni kutyáddal, hogy másokat ne zavarj, ne ijessz meg, ezzel segítve elő a békés együttélést!

Mit kérünk tiszteletteljesen azoktól az idegenektől, akik kapcsolatba szeretnének kerülni a kutyánkkal? Mielőtt közelítenétek a kutyához, előzetesen mindig egyeztessetek a gazdival!

Ne nézzetek mereven egy idegen kutya szemébe, mert azt fenyegetésnek veheti! Inkább oldalról és ne felülről nyúljatok a kutyához! Ha gyorsan és felülről közelítetek a kutya felé, az megijesztheti, fenyegetésnek veheti. Legjobb, ha ti hívjátok a kutyát magatokhoz (miután a gazdájával egyeztettetek), és ne erőltessétek rá magatokat, hagyjátok meg neki a döntést, hogy akar-e ismerkedni. Félénk kutyánál még inkább legyetek visszafogottak. Jelezzétek, hogy nincs ártó szándékotok: guggoljatok le és forduljatok oldalt, hívjátok magatokhoz. Akárcsak az ember, a kutya is azt szereti, ha figyelmesek, türelmesek vele és van választása, hogy akar-e barátkozni, vagy sem.


Ha kutyával indulunk kirándulni, érdemes körültekintően kiválasztani az útvonalat, nehogy útközben nem várt nehézségekkel találjuk szembe magunkat. Ne vágj bele mindenféle tájékozódás nélkül a saját és kutyád érdekében, mert lehet, hogy amit épp felfedeznétek az egy vadászterület, esetleg természetvédelem alatt áll, és a négylábúddal nem is tartózkodhatnátok ott. Egy horgásztóban való fürdőzés sem végződik kellemesen, ha ebünk beszakadt szerelékekbe gabalyodik. Az arborétumokba és sok természetvédelmi területre pedig a növények és állatok védelme miatt nem engednek be ebet. Extrém terep esetében,ahol mászni kell, illetve ahol az út létrán, vagy csak láncos kapaszkodók segítségével járható a kisebb kutyákat erre a célra kialakított hátizsákban, a nagyobbakat pedig ereszkedő-hordozóhámmal szállíthatjuk biztonságosan, amivel előzetesen meg kell ismertetni a delikvenseket.Egyes helyeken csak szájkosárral fogadják a kutyákat, vagy kennelben hagyhatjuk, amíg pl. egy várat megnézünk. Ehhez is szoktassuk hozzá a kutyát. Kerüljük a nagyon hangos helyeket, vagy ahol sok a bulizó ember, nagy a tömeg, mivel ez a környezet nem ideális kutyánk számára. Nyáron a forró aszfalt, télen a sózott utak, a lábujjak közötti jégdarabok lehetnek veszélyesek kutyánk tappancsaira, figyeljünk rá! Nagy melegben a fizikai tevékenységeket is mérsékeljük és gondoskodjunk vízről, árnyékos pihenőkről.

A természetjáró társunk esetében is elsődleges fontosságú, hogy megfelelő védelemmel rendelkezzenek a külső, belső élősködők ellen is. Az erdőt sűrűn látogató kutyákat érdemes rendszeresen féreghajtóval ellátni. Tekintve, hogy a telek egyre enyhébbek, egész évben védekeznünk kell az erdőben előforduló, vérszívó paraziták ellen. E célra már remek készítmények állnak rendelkezésünkre, tabletták, spot-on-ok, permetek, citromfű tartalmú természetes oldatok, vagy nyakörvek formájában. A kullancsok által terjesztett kórokozók közül hazánk területén főleg a babéziózis és a kutyákat is megbetegítő Lyme-kór fordul elő A szúnyogok is lehetnek súlyos betegséget okozó paraziták hordozói. Egyes szúnyog fajok egyedei terjeszthetik a bőr és szívférgességet okozó fonálféreg fajokat. A szívférgek a keringési és a légző rendszer mellett egyéb szerveket is károsíthatnak.

Ha már kutyás vagy, reméljük nem kérdés, hogy lakott területen és a túraútvonal közelében is gondolkodás nélkül összeszeded négylábúd után az ürüléket, és nem engeded kutyádat kapukat, kocsikat, cégtáblákat, vagy az erdőben elhelyezett kukákat, padokat lepisilni! Praktikus tanácsok az ürülék összeszedéséhez: Ha túl híg: szórj rá egy kis földet vagy homokot, vagy fűcsomóval együtt szedd fel! Ha teheted, akkor lebomló műanyag zacskóba gyűjtsd! Soha!! ne dobd bele más kukájába vagy a buszmegállókban elhelyezett szemétgyűjtő tartályokba a kutyád végtermékét! Csak az erre a célra kijelölt szemetesekbe helyezd, ennek hiányában a saját kukádba (de legjobb, ha a csatornába kerül). Ne indulj el a kutyával úgy sétálni, hogy nincs nálad kutyagumi gyűjtő zacsi! Épp ugyanolyan alapkellék, mint a póráz! Fontos megjegyezni, hogy az ürülék összeszedése nemcsak a saját, a túratársak és a természeti környezet, hanem a négylábú kedvencünk biztonsága és védelme miatt is fontos, hiszen a kutyák ürüléke milliónyi olyan élősködőt tartalmaz, melyek az emberre és a kutyákra is veszélyes fertőzéseket terjesztenek.


A póráz nélkül sétáltatott kutya könnyen egy–egy vad után eredhet. Január végén, február elején például fialnak a vaddisznók, így összefuthatunk malacait vezető, védő kocával. E találkozást jobb elkerülni: a kocák igen vehemensen védelmezhetik kicsinyeiket, komoly sérüléseket okozhatnak ebünknek, de akár nekünk is. A szarvasfélék április és július között ellenek. Egy elengedett kutya a gidákat, borjakat megtalálhatja, egy óvatlan, vagy szándékos mozdulattal meg is ölheti, sebezheti. Vadászterületen a vadászati törvény vonatkozó szakaszai alapján az egyértelműen vadat űző eb elejthető, ha a vadban bekövetkező káresemény másként nem kerülhető el. Ezen felül meg kell említeni, hogy a szőrmés ragadozók gyérítése okán a vadásztársaságok jogszerűen alkalmaznak ölő, közismertebb nevén hattyúnyak vagy tányér csapdákat. Sajnos nem kötelező, de a vadászatra jogosultak általában kiplakátolják, ha a térségben csapdákat helyeztek ki. Ősszel, a szarvasbőgés kezdetével megindulnak a vadászatok is, emiatt sok területen kell számítani erdőlátogatási korlátozásra, melyek akár a kijelölt túraútvonalakat is érinthetik. A legtöbb esetben az érintett időszakokat és területeket előre jelölik az erdészeti társaságok a honlapjukon, és/vagy a helyszínen plakátokkal.Ugyanakkor szürkületben már akkor is vadászokba ütközhetünk, ha erre semmilyen jelölés nem utal, ezért mindenképpen érdemes kedvencünkre, és akár magunkra is valamilyen láthatósági eszközt, ruhát tennünk. Kutyánkat ne csak a szabályok, de biztonsága miatt is tartsuk pórázon! Nagyobb szabad teret lehet biztosítani keresőpóráz használatával, ami lehetővé teszi a pajtás számára, hogy kedvére szimatolhasson. Ha a kutya mozdulatlanná dermed és koncentráltan bámul egy helyre, akkor feltehetően felfedezett valamit. Októbertől nem csak a vadászatok miatt kell előre tájékozódnunk a tervezett útvonallal kapcsolatban: az ország egyes területein ekkor szokták elrendelni az ebzárlatot - erre a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt van szükség.

Újra és újra hallani olyan történetet, melynek során kellemetlen találkozásra kerül sor tehén és kutya között túrázáskor. Tiszteletteljes együttműködéssel megelőzhetők a konfliktusok. A tehén szemszögéből a kutyák potenciális ragadozóknak számítanak. Ha szabadon legelésző szarvasmarhacsordát lát, azonnal fogd rövid pórázra a kutyát, és gyorsan szeld át a legelőt anélkül, hogy futnál. Azt javasoljuk, hogy nagy ívben kerüld ki a tehéncsordát. Különösen azokkal az anyatehenekkel kell óvatosnak lenni, akik borjaikkal együtt tartózkodnak kint,mert az anyaállatok számára borjaik védelme bír a legfelsőbb prioritással. Tehénnel való találkozáskor mellőzd a hangos kiabálást és sikoltást, heves gesztikulációt, vagy kézzel tettvédekező mozdulatokat, ne bámuld az anyaállatot vagy a borjút. Ha a tehén horkantások kíséretében fejét többször fel-le mozgatja és térdre ereszkedik, az intő jelzés, amit komolyan kell venni. Ha feléd szalad a tehén, engedd szabadon kutyát, mert nélküled könnyebben biztonságba tud kerülni.

Egyre többen gyakorolják a tereplovaglást hobbyként. Ha lovasokkal találkozunk, mindig álljunk félre, engedjünk utat nekik. A ló „evolúciósan” menekülő állat, a legkisebb zajtól,számára furcsa reakciótól is megijedhet, ezzel esetleg bajba sodorva lovasát. Nyugodt,határozott viselkedésünkkel, kutyánkat kordában és pórázon tartva elkerülhetjük a felesleges problémákat, baleseteket is. Mit kell magunkkal vinni a négylábú társunknak? Elsősorban azt érdemes megjegyezni, hogy a víz és az itatótál elengedhetetlen. Útközben tiszta, folyó vízből is ihat a kutya.Mindazonáltal azt jó tudni, hogy az állóvizekben giardiák és más kórokozók formájában veszély rejtőzhet. További hasznos kellék lehet egy kullancscsipesz vagy más egyéb csipesz –például ha négylábú mancsából el kellene távolítani egy tüskét. Egy mikroszálas törölköző is jó szolgálatot tehet egy zápor vagy patakban tett fürdőzés után.


Ha túránk során, vagy annak végeztével étteremben kívánunk étkezni, érdemes előre telefonon érdeklődni, hogy négylábú társunk kívánatos-e a vendéglátóhelyen. Nyitott helyeken már szinte mindenhol szívesen látják állatainkat. Általánosságban elmondható, hogy az étkezőhelyek egyre nyitottabbak a kutyások iránt és ritkán ütközünk elutasításba, ám amennyiben biztosra akarunk menni, érdeklődjünk előre! Zárt térben, kávézóban kutyádat nyugodt helyre fektesd, ahol nem zavar senkit! Idegen helyen a kutyádat ne engedd felülő alkalmatosságokra, asztalok és élelmiszerek közelébe!

A felelős kutyatartás szerinti alapvető elvárás, hogy a kutya mindig, minden körülmény között visszahívható és fegyelmezhető legyen. Ha nem engeded szabadon futkározni, kutyusodból kivész az önállóság és a magabiztosság. Egyrészt fölös energiáit sem tudja levezetni, ha állandóan pórázon vezeted, másrészt a szocializációt is akadályozhatja, ha sosem tágíthat mellőled. Nincs nagyobb öröm egy kutyus számára, mint amikor egy szűk erdei ösvény egy hatalmas, körbe futkározható tisztásba torkollik. DE, ha nem tudod behívni a kutyádat,semmilyen körülmények között ne engedd el (irány egy kutyasuli)! A biztonságos játékokról sem feledkezzetek meg! Sajnos egy bot dobálását is át kell gondolni. Ha nagyon száraz a gally, a földet érve eltörhet és az éles fadarab megsértheti a kutya száját. Ha pedig könnyen pereg a faháncs a botról a kutya futás közben zihálva beszippanthatja. Vidd magaddal a kedvenc szabadtéri játékát!


Ha kutyával indulunk kirándulni, érdemes a részére is összeállítanunk elsősegély csomagot.Egy hirtelen bekövetkezett sérülés esetén jó, ha el tudjuk látni addig az állatot, míg el nem jutunk az orvosig, vagy a legközelebbi állatkórházig. Legyen benne fertőtlenítőszer, olló,steril Mull-lap és a kutyák számára kifejlesztett, strapabíró öntapadó rugalmas pólya, vagy kinesio tape, amivel a riadt, ficánkoló állatot gyorsan és szakszerűen el tudjuk látni. Mindig legyen nálunk az oltási könyv, vagy annak másolata a telefonunkban.

A kutya biztonságos szállítását is meg kell oldanunk. Ha saját autóval megyünk, szállítóboxot, vagy kutya biztonsági övet kell alkalmazni hámmal. Közösségi közlekedés esetén is sok szabályt kell betartanunk, melyről érdemes előzetesen tájékozódni. Ilyenkor elvárás a szájkosár és limitálva van az adott közlekedési eszközön tartózkodható kutyák száma.

Szerezzetek együtt rengeteg csodás, életre szóló élményt a négylábú barátaitokkal!

Jó túrázást és csodás időt kívánunk Nektek!

Galéria