MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2023.10.10.

Kutyával a Kéktúrázás napján

Kutyával a Kéktúrázás napján

A Kéktúrázás napján sem kell otthon hagyni négylábú kedvenceiteket! Annak érdekében viszont, hogy a túrázás mindenki számára kellemes élmény legyen, néhány szabályt be kell tartani.

Közösségi eseményre csak jól szocializált - kutyákkal, emberekkel szemben barátságos, nem agresszív -, egészséges, kötelező oltásokkal rendelkező kutyával gyertek! Fontos tudni azt is, hogy az útvonalon a kutyákat pórázon kell vezetni. A póráz nélkül sétáltatott kutya könnyen egy–egy vad után eredhet. Ősszel, a szarvasbőgés kezdetével megindulnak a vadászatok is, emiatt sok területen kell számítani erdőlátogatási korlátozásra, melyek akár a kijelölt túraútvonalakat is érinthetik. A legtöbb esetben az érintett időszakokat és területeket előre jelölik az erdészeti társaságok a honlapjukon, és/vagy a helyszínen plakátokkal. Ugyanakkor szürkületben már akkor is vadászokba ütközhetünk, ha erre semmilyen jelölés nem utal, ezért mindenképpen érdemes kedvencünkre, és akár magunkra is valamilyen láthatósági eszközt, ruhát tennünk. Kutyánkat ne csak a szabályok, de biztonsága miatt is tartsuk pórázon! Nagyobb szabad teret lehet biztosítani keresőpóráz használatával, ami lehetővé teszi az állat számára, hogy kedvére szimatolhasson. Októbertől nem csak a vadászatok miatt kell előre tájékozódnunk a tervezett útvonallal kapcsolatban: az ország egyes területein ekkor szokták elrendelni az ebzárlatot - erre a rókák veszettség elleni vakcinázása miatt van szükség.

Majdnem mindegyik egészséges, felnőtt négylábú bele tudja vetni magát gazdijával a túrázás kalandjaiba. Azonban ahhoz, hogy önállóan végig tudjon gyalogolni hosszabb távokat is, tanácsos előtte túrázási tapasztalatot szereznie - csakúgy, mint az embereknél. Tehát aki egy egész napos túrát tervez a kutyájával, annak érdemes előtte néhányszor rövidebb távot teljesítenie a környéken. Kérünk benneteket, hogy 1 évesnél fiatalabb kutyával ne induljatok el túráinkon! Az emberi élettérben sok olyan dolog van, ami a kutyák számára furcsa, ijesztő vagy fenyegető lehet. Fontos, hogy ezekre a helyzetekre a kutyát fokozatosan készítsük fel. A társadalom azt várja egy jól nevelt kutyától, hogy nyugodtan, kiegyensúlyozottan tudjon viselkedni az őt érő helyzetekben, és figyeljen a gazdájára. Semmiképp ne támadjon más állatra vagy emberre, viselkedésével ne zavarja környezetét. Más szempontból pedig fontos, hogy a növekedésben lévő kiskutya ne legyen fizikailag túlterhelve.

Kutyás túrák
A Kétúrázás napján jól szocializált kutyával, pórázt használva részt lehet venni bármely túrán. Azért a biztonság kedvéért az üzenőfalon nem árt egyeztetni a szakaszfelelőssel és a többi túratárssal. Van két, kifejezetten kutyás túránk is, ide különös tekintettel várjuk a négylábú kedvenccel túrázókat:

Ismételjünk át néhány általános szabályt!

  • Kérdezés nélkül más emberhez ne engedd oda a kutyádat, még ha a kutyád örül is neki (gyerekeknél különösen figyelj erre)!
  • Más kutyáját ne neveld, és ne jutalmazd (kivétel, ha vészhelyzet van, vagy ha megkérnek rá)!
  • Mindig tudd, hogy hol van a kutyád, és mit csinál!
  • Ha sárga szalag van egy kutya nyakörvén, pórázán,kutyáddal ne menjetek közel hozzá! A jelzés utalhat például egészségügyi problémára, arra, hogy a kutya nevelés vagy rehabilitáció alatt áll, esetleg arra, hogy félős, ideges, de jelentheti azt is, hogy az állat agresszív az emberekkel vagy kutyákkal szemben.
  • Ha futó, biciklis, babakocsis, lovas stb. közeledik, álljatok félre vagy kerüljétek ki!
  • Tüzelő szukával, beteg vagy nem barátságos kutyával kerüld a kutyás közösségeket!
  • Igyekezz úgy mozogni kutyáddal, hogy másokat ne zavarj, ne ijessz meg, ezzel segítve elő a békés együttélést!
  • Mit kérünk tiszteletteljesen azoktól az idegenektől, akik kapcsolatba szeretnének kerülni a kutyánkkal? Mielőtt közelítenétek a kutyához, előzetesen mindig egyeztessetek a gazdival!
  • Ne nézzetek mereven egy idegen kutya szemébe, mert azt fenyegetésnek veheti! Inkább oldalról, és ne felülről nyúljatok a kutyához! Ha gyorsan és felülről közelítetek a kutya felé, az megijesztheti, fenyegetésnek veheti. Legjobb, ha ti hívjátok a kutyát magatokhoz (miután a gazdájával egyeztettetek), és ne erőltessétek rá magatokat, hagyjátok meg neki a döntést, hogy akar-e ismerkedni. Félénk kutyánál még inkább legyetek visszafogottak. Jelezzétek, hogy nincs ártó szándékotok: guggoljatok le és forduljatok oldalt, hívjátok magatokhoz. Akárcsak az ember, a kutya is azt szereti, ha figyelmesek, türelmesek vele, és van választása, hogy akar-e barátkozni, vagy sem.

Kutyák közti kommunikáció

A kutyák erősen szociális lények, és többségük nagyon igényli a fajtársakkal való ismerkedést, játékot. Persze közöttük is akad olyan, aki inkább magának való. Egy másik kutya lehet jó játszótárs, haver, egy vonzó ellenkező nemű egyed, de akár potenciális rivális is. Mi azt szeretnénk, ha kutyánk nem kezdeményezne „balhét”. Ha a gazdi ügyes a helyzetfelmérésben és a kutya segítésében, akkor elérhető ez a cél. Amikor a séták során más kutyákkal találkozunk, mindig mérlegeljük, hogy a másik kutya viselkedésében mennyire illik a mi kutyánkhoz. Egy nagyobb, rámenős kutya nem jó párosítás egy kisebb, érzékeny kutya mellé. Kerüljük a rövid, és főleg a feszes pórázon való találkozásokat, mert olyankor a kutyák többsége feszült, és ez a találkozásra is rossz hatással lehet.

A kutya–kutya közti kommunikációba csak akkor érdemes beleavatkozni, ha valamelyik fél számára veszélyes vagy terhes a szituáció, és nem tudja önállóan megoldani azt. Mindig egyeztessünk a másik gazdával, és ha ő bármi miatt azt kéri, hogy ne engedjük oda kedvencünket, kérésének tegyünk eleget. Ha azt érezzük, hogy a helyzet a mi kutyánknak sok, akkor ne habozzunk megkérni a másik gazdát, hogy vegye ki kutyáját a szituációból. Gyakran okoz feszültséget két gazdi között, hogy míg egyik szerint kedvence csak játszani akar, a másik gazdi úgy látja, hogy az ő kutyája számára már terhes a közeledés. Emiatt fontos, hogy ne csak saját kutyánk jeleit tanuljuk meg értelmezni, hanem más kutyákét is, és mindig legyünk tekintettel környezetünkre. Kutyáink is különböző karakterek, vannak visszahúzódóak és rámenősek, nyugodtak és pörgősek, bandázósok és maguknak valók. Mindig egyeztessünk a másik gazdával, és ha ő bármi miatt azt kéri, hogy ne engedjük oda kedvencünket, kérésének tegyünk eleget. Ha azt érezzük, hogy a helyzet a mi kutyánknak sok, akkor ne habozzunk megkérni a másik gazdát, hogy vegye ki kutyáját a szituációból.

Védekezés az élősködők, balesetek ellen

A természetjáró társunk esetében is elsődleges fontosságú, hogy megfelelő védelemmel rendelkezzenek a külső, belső élősködők ellen is. Az erdőt sűrűn látogató kutyákat érdemes rendszeresen féreghajtóval ellátni. Tekintve, hogy a telek egyre enyhébbek, egész évben védekeznünk kell az erdőben előforduló, vérszívó paraziták ellen. E célra már remek készítmények állnak rendelkezésünkre, tabletták, spot-on-ok, permetek, citromfű tartalmú természetes oldatok vagy nyakörvek formájában. A kullancsok által terjesztett kórokozók közül hazánk területén főleg a babéziózis és a kutyákat is megbetegítő Lyme-kór fordul elő. A szúnyogok is lehetnek súlyos betegséget okozó paraziták hordozói. Egyes szúnyog fajok egyedei terjeszthetik a bőr és szívférgességet okozó fonálféreg fajokat. A szívférgek a keringési és a légző rendszer mellett egyéb szerveket is károsíthatnak.

Ha kutyával indulunk kirándulni, érdemes a részére is összeállítanunk elsősegély csomagot.Egy hirtelen bekövetkezett sérülés esetén jó, ha el tudjuk látni addig az állatot, míg el nem jutunk az orvosig, vagy a legközelebbi állatkórházig. Legyen benne fertőtlenítőszer, olló,steril Mull-lap és a kutyák számára kifejlesztett, strapabíró öntapadó rugalmas pólya, vagy kinesio tape, amivel a riadt, ficánkoló állatot gyorsan és szakszerűen el tudjuk látni. Mindig legyen nálunk az oltási könyv vagy annak másolata a telefonunkban.

Kutyapiszok

Ha már kutyás vagy, reméljük nem kérdés, hogy lakott területen és a túraútvonal közelében is gondolkodás nélkül összeszeded négylábúd után az ürüléket, és nem engeded kutyádat kapukat, kocsikat, cégtáblákat, vagy az erdőben elhelyezett kukákat, padokat lepisilni! Praktikus tanácsok az ürülék összeszedéséhez:

  • Ha túl híg, szórj rá egy kis földet vagy homokot, vagy fűcsomóval együtt szedd fel!
  • Ha teheted, akkor lebomló műanyag zacskóba gyűjtsd!
  • Soha!! ne dobd bele más kukájába vagy a buszmegállókban elhelyezett szemétgyűjtő tartályokba a kutyád végtermékét! Csak az erre a célra kijelölt szemetesekbe helyezd, ennek hiányában a saját kukádba (de legjobb, ha a csatornába kerül).
  • Ne indulj el a kutyával úgy sétálni, hogy nincs nálad kutyagumi gyűjtő zacsi! Épp ugyanolyan alapkellék, mint a póráz! Fontos megjegyezni, hogy az ürülék összeszedése nemcsak a saját, a túratársak és a természeti környezet, hanem a négylábú kedvencünk biztonsága és védelme miatt is fontos, hiszen a kutyák ürüléke milliónyi olyan élősködőt tartalmaz, melyek az emberre és a kutyákra is veszélyes fertőzéseket terjesztenek.

Mit kell magunkkal vinni a négylábú társunknak?

Elsősorban azt érdemes megjegyezni, hogy a víz és az itatótál elengedhetetlen. Útközben tiszta, folyó vízből is ihat a kutya, ugyanakkor az állóvizekben giardiák és más kórokozók formájában veszély rejtőzhet. További hasznos kellék lehet egy kullancscsipesz vagy más egyéb csipesz – például ha a négylábú mancsából el kellene távolítani egy tüskét. Egy mikroszálas törölköző is jó szolgálatot tehet egy zápor vagy patakban tett fürdőzés után.

Közösségi terek, közlekedés

Ha túránk során, vagy annak végeztével étteremben kívánunk étkezni, érdemes előre telefonon érdeklődni, hogy négylábú társunk kívánatos-e a vendéglátóhelyen. Nyitott helyeken már szinte mindenhol szívesen látják állatainkat. Általánosságban elmondható, hogy az étkezőhelyek egyre nyitottabbak a kutyások iránt, és ritkán ütközünk elutasításba, ám amennyiben biztosra akarunk menni, érdeklődjünk előre! Zárt térben, kávézóban kutyádat nyugodt helyre fektesd, ahol nem zavar senkit! Idegen helyen a kutyádat ne engedd fel ülő alkalmatosságokra, asztalok és élelmiszerek közelébe!

A kutya biztonságos szállítását is meg kell oldanunk. Ha saját autóval megyünk, szállítóboxot, vagy kutya biztonsági övet kell alkalmazni hámmal. Közösségi közlekedés esetén is sok szabályt kell betartanunk, melyről érdemes előzetesen tájékozódni. Ilyenkor elvárás a szájkosár és limitálva van az adott közlekedési eszközön tartózkodható kutyák száma.


Kívánjuk, hogy szerezzetek rengeteg csodás, életre szóló élményt a négylábú barátaitokkal együtt, és várunk benneteket a Kéktúrázás napján!

Galéria