MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Galyatető Turistacentrum   Gerecse50

Túra

TÚRA
110
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túra
Eszköz 115.3 km
Eszköz 110 m

Zsombó Jóbarát vendéglőjétől indulunk. Az Alföld természeti és történelmi alakulása érzékelhető ezen a túrán. Jó darabon aszfaltos úton haladunk, amiért kárpótol a Zsombói ősláp utunkba kerülése. A Zsombó határában fennmaradt zsombékos lápterületen ízelítőt kapunk az alföldi táj ősi képéről és élővilágáról, az egykori nagy kiterjedésű lápok maradványa által.

Ez a szakasz a sűrűn egymás után álló településekkel, vízes élőhelyek és Szeged közelségével, autópálya keresztezésével nem igazán a végtelen alföldi pusztaságról szól. A 3 db útba eső település lehetőséget ad a frissítésre és az aszfaltos utakon való gyors, bár nem éppen lábbarát haladásra. A célállomás kulturális érdekességet is tartogat számunkra. A Pallavicini kastélyban a 19.sz.-i dél-alföldi arisztokrácia és a különböző társadalmi rétegek életét is bemutató kiállítás látható. A település a nagy tiszai árvíz károsultjainak segítséget nyújtó Pallavicini Sándor őrgrófról kapta a Sándorfalva nevet.