MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2024.10.08.

Kéktúrázz a Kis-Sárréten!

Kéktúrázz a Kis-Sárréten!

A magyar-román határnál található Kis-Sárrét a Körös-Maros Nemzeti Park legváltozatosabb és természeti értékekben egyik leggazdagabb részterülete. A Kéktúrázás Napján nemcsak a gazdag madárvilág életébe pillanthatnak be a résztvevők, de az egyik túrán a nemrég felújított geszti Tisza-kastélyba is.

A hajdani Kis-Sárrétet, a Körösnagyharsánytól egészen Vésztőig húzódó hatalmas vadvízországot az Erdélyi-szigethegységből érkező Sebes-Körös és több kisebb vízfolyás áradásai alakítottak ki. Aztán a 19. századi folyószabályozások és lecsapolások nyomán alapjaiban változott meg a táj. A hajdani Kis-Sárrét emlékét ma már csak kisebb-nagyobb mozaikok őrzik, mint például az Ugrai-vagy a Sző-rét.

A kéktúrázók érintik a biharugrai halastavakat, ahol az év minden szakában madarak sokasága időzik, akiket a tavak melletti megfigyelőtornyokból lehet megcsodálni. A tavakat az 1900-as évek elején kezdték kialakítani a Biharugra melletti szikes területeken.

A Kis-Sárréten található Biharugrai- és Begécsi-halastavak 2000 hektáros kiterjedésükkel a hortobágyi után az ország második legnagyobb halastórendszerét alkotják.

Október közepén is nyüzsgő madáréletre lehet számítani, a halastavakon vadludak, különböző récék, gémek, kócsagok időznek, a ragadozó madarak közül az egerészölyvek, vörös vércsék mellett jó eséllyel rétisas is feltűnhet.

Ha szeretnéd megismerni a Kis-Sárrétet, akkor több túrából is választhatsz. A 123-as számú, Okány és Zsadány között vezető rövidebb szakasz kezdő kéktúrázóknak is jó választás lehet, a 124-es és a 126-os túrát pedig azért is ajánljuk, mert azokat a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei kísérik, akik bizonyára sok érdekességet mesélnek majd a Kis-Sárrét élővilágáról.

Aki a természeti értékek mellett különleges kulturális csemegére is vágyna, annak a 124-es Zsadány-Biharugra túrán a helye. Ez a szakasz ugyanis áthalad Geszten, amelynek felújított kastélya nemrégiben nyitotta meg a kapuit a látogatók előtt.

A birtokszerző Tisza László 1771-es érkezése után épült Geszten egy barokk kúria, ami későbbi bővítések után érte el ma is látható állapotát. 1856-ban Tisza Kálmán majdani miniszterelnök örökölte a kastélyt, majd tőle fia, a szintén miniszterelnöki pozíciót betöltő Tisza István kapta azt meg. A kastélyt egy 16 hektáros park veszi körül, ahol a gyönyörű ősfák, színes virágágyások mellett egykor az ország egyik legrégibb teniszpályája is helyet kapott.

A kertben található Arany János emlékháza is, aki 1851-ben fél évig, majd 1852-ben a nyári vakációban volt a költőnek készülő ifjú Tisza Domokos nevelője. Az épület állandó kiállítása a Tiszák geszti otthona címet viseli, és a kastély fogadószobájától a szalonon át egészen Tisza István miniszterelnöki dolgozószobájáig vezeti végig a látogatókat.

Aki szeretné felfedezni a Kis-Sárrétet, az csatlakozzon a 123-as Okány-Zsadány, a 124-es Zsadány-Biharugra vagy a 125-ös Biharugra-Körösszakál szakaszok egyikéhez!

Kéktúrázás Napja 2024

Időpont: 2024. október 12., szombat

Szervező: Magyar Természetjáró Szövetség

Túraszakaszok: A Kéktúrázás Napján a túraszakaszok hossza és számozása nem egyezik meg a hagyományos kéktúrás szakaszokkal. A több mint 2580 km hosszú Országos Kékkört a rendezvényre 143 darab, egy nap alatt lejárható túraszakaszra bontottuk. A 10 és 30 km közti hosszúságú túraszakaszok különböző nehézségűek, érdemes a képességeinknek megfelelő szakaszt választani.

Országos Kékkör: Az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RPDDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) összessége.

Szakaszfelelősök: A túraszakaszokat egy vagy több szakaszfelelős kíséri, vezeti. Ők segítenek a logisztika megszervezésében a túra előtt (az adott szakasz oldalán az üzenőfalat figyeljétek) és a terepi tájékozódásban is a túra közben.

Résztvevők: A túranapon bárki részt vehet ingyenesen, az egyetlen feltétel az online regisztráció.

Létszámkorlát: Az egyes túraszakaszoknál 50 főben határoztuk meg a limitet. Ha egy túra betelt, várólistára lehet jelentkezni, így lemondás esetén értesítünk a sikeres jelentkezésről.