MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Galyatető Turistacentrum   Gerecse50

Túra

TÚRA
001
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túra
Eszköz 118.8 km
Eszköz 1780 m

A Kőszegi-hegység hívogató tömbként tornyosul a nyugat-magyarországi táj fölött. Több okból is kivételes Kéktúra-szakaszt járunk végig. Az osztrák határ, ahogy az írott-kői kilátóból is látható, kettévágja a hegységet, amely ezért évtizedekig elzárt terület volt – a Kéktúra sem érte el a csúcsot. Az említett Írott-kő a Dunántúl legmagasabb pontja, nagyszerű panorámával Burgenland dombjai és az Alpok legkeletibb kétezresei, a Rax és a Schneeberg felé. És éppen ez a hegység harmadik sajátossága: a közel 1200 kilométeres vándorút során csak itt, a nyugati végpontnál túrázhatunk alpi kőzeteken, alpi hangulatok közt. Velemből a fő csúcsra kapaszkodunk, és hosszú erdei sétával, forrásokat és kilátóhelyeket érintve ereszkedünk le Kőszegre, ahol a rendkívül színes, egyedülálló építészetű főtéren ér véget túránk.

Gyakorlati tudnivalók: A túra velemi kezdőpontjától, az autóbusz-fordulótól több mint 5 km gyaloglás után érjük el a Kéktúra útvonalát és az első bélyegzőpontot. A túra végpontjától, a kőszegi Fő tértől 300 m-re található az autóbusz-állomás 1,5 km távolságra pedig a vasútállomás.