MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Galyatető Turistacentrum   Gerecse50

Túra

TÚRA
002
Eszköz 1Nyílt túra
Klasszikus túra
Eszköz 115.6 km
Eszköz 1180 m

A kevesebb, mint 300 lelket számláló Tömördről nyugati irányba vágunk bele a kék jelzések követésébe, melyek az Ilona-völgybe, illetve a Grádics-erdőbe vezetnek. Kisvártatva a csörgedező Ablánc-patak mellé szegődünk, majd felérve a völgyből szögletes kanyarokkal haladunk a Cser-háti-erdő fenyvesében. A Hubertus-képoszloptól egy vonalzóval meghúzott murvás úton haladunk északnak, mellőzve egy bezárt lőteret, valamint a Kőszegi-tőzegmohás lápok értékes élőhelyét. Elérjük az egykori Vasfüggönyt, amit a rendszerváltásig tilos volt megközelíteni, ma viszont már a kéktúra is az osztrák-magyar határon kanyarog mielőtt a telepített fenyvesekkel szegélyezett Ólmodi úton Kőszegnek veszi az irányt. Kőszeg ódon hangulatú belvárosában számtalan látnivaló akad, a túra bélyegzőjét a főtéren található Tourinform-irodában találjuk.

Gyakorlati tudnivalók: A túra tömördi kezdőpontja a Szent Ilona templom melletti fedett pihenő, ahol máris az OKTPH_04 bélyegzőpontján egy pecsételéssel kezhetjük a túrát. Aki busszal érkezik, annak mindössze 300 métert kell gyalogolnia a buszfordulótól a találkozóhelyig.

A túra kőszegi végpontja az autóbusz-állomástól 300 méterre a vasútállomástól 1,5 km-re található.