MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Gyakran Ismételt Kérdések

Hogyan vehetek részt a Kéktúrázás napján?

A kéktúrázás napján a részvétel ingyenes, de online regisztrációhoz kötött. Ha szeretnél részt venni valamelyik túrán, készíts magadnak egy profilt (jobb felső sarok- regisztráció, ahol a részvételi feltételeket is látod), válassz egy túrát és jelentkezz be a túrára.

Hogyan válasszak túrát?

A TÚRÁK aloldalon az Országos Kékkör mindhárom kéktúrája (OKT, RPDDK, AK) külön kattintható/választható, s azokon belül találod a napi túrákra bontást. A túra nevére kattintva található a részletes leírás térképpel és logisztikai információkkal.

FONTOS: a TÚRA fül mellett a JELENTKEZÉS fület kell megnyitnod, ha részt szeretnél venni a kiválasztott túrán.

Ha leginkább a helyszín szerint választanál, akkor egyszerűen a TÉRKÉP aloldalon tudod kikeresni a szimpatikus helyszínt és a hozzá tartozó túraszámokat.

Ha gyerekekkel vagy kutyával jönnél vagy különleges túrát választanál, akkor speciális jelzéseket találsz a tematikáknál (túra neve fölött) vagy a szűrőben tudsz rákeresni a tematikus túrákra, illetve a hossz és szintemelkedés alapján is tudsz válogatni.

Többen jönnénk csoporttal, egy túrázó több embert is tud regisztrálni?

Minden felnőttnek külön kell regisztrálnia és jelentkeznie a túrára, de egy felnőtt a jelentkezés után hozzá tud adni kívánt számú gyereket (aki már önállóan kirándul -14 éves korig) a jelentkezéséhez.

Ezek a túrák megegyeznek a kéktúra mozgalom kiírásának túraszakaszaival?

Nem. Az útvonal megegyezik, de a szakaszokra bontásnál igyekeztünk rövidebb, csoportban haladva is egy nap alatt teljesíthető távokat kialakítani. A hivatalos szakaszolás szerinti egységeket kisebb, napi túrára bontottuk, így a rendezvényi túraszakaszok számozása eltér a kéktúra kiírás számozásától. A Kéktúrázás napján 8 - 31 km-es túrák közül választhatsz. A túrák tervezésénél a kezdő és végpontokat, illetve az indulási időket igyekeztünk a közlekedési lehetőségekhez optimalizálni.

Hogyan tudom felvenni a kapcsolatot a szakaszfelelőssel vagy a túra többi résztvevőjével?

Ha belépsz a profilodba és így nyitod meg a választott túrát, akkor a TÚRA fülnél találni fogsz egy ÜZENŐFALAT. Ha ide írsz, minden regisztrált résztvevő értesítést fog kapni az üzenetről.

Mégsem szeretnék részt venni a túrán, hogy jelezzem ezt?

Ha belépsz a profilodba és így nyitod meg a túrát, amire jelentkeztél, akkor a JELENTKEZÉS fülnél találni fogsz egy LEMONDÁS gombot. Kérjük, hogy ezt megnyomva jelezd, ha mégsem tudsz eljönni a túrára. Ez azért fontos, mert betelt túra esetén a várólistán lévők így fognak hozzájutni a szabad helyekhez.Ha a túra napján derül ki, hogy nem tudsz részt venni a túrán, akkor az üzenőfalon jelezheted, hogy ne várjanak.

Azt olvastam valahol, hogy vadászat miatt 16:00-ig el kell hagyni az erdőt. Bajba kerülünk, ha addig nem végzünk a túrával?

Természetesen minden erdészetet értesítettünk a túráról, sőt némelyik túraszakasz vezetésében is részt vesznek a helyi erdészetek, így biztonságosan túrázhatunk a kijelölt útszakaszon.


Meddig lehet jelentkezni a túrákra?

Október 6-án nap végén zárul a jelentkezés.

Mehetek külön is vagy kötelező a csoporttal együtt haladni?

Alapvetően ez egy csoportos túra, ezért ajánlott együtt túrázni a csoporttal. Ha mindenképpen külön szeretnél menni, akkor ez persze lehetséges, de feltétlenül jelezd a szakaszfelelősnek.

A túra végén hogy jutok vissza a kezdőpontban lévő autóhoz? Ehhez van szervezett megoldás vagy mindenkinek magának kell megoldania?

Alapvetően mindenkinek magának kell megoldania. Erre ajánljuk a tömegközlekedést (amihez a szükséges útvonaltervező google linket megtaláljátok a túra leírásánál), illetve a saját autók megosztását túracsoporton belül. Az üzenőfalon ezt könnyen meg tudjátok szervezni. Az A pontból B pontba tartó túrák közlekedését sok esetben egy harmadik, mindkét helyszínről elérhető, C ponton hagyott autó plusz közösségi közlekedés tudja jól megoldani. Ezen felül van néhány olyan túra, ahol valóban közel lehetetlen a logisztika. Ehhez a néhány túrához biztosítunk buszos szállítást. Erről a túra üzenőfalán értesülhetsz illetve a buszos ikon is jelzi az adott túránál.

Ha éppen valamelyik kéktúrát járom és ezt igazolni szeretném ezen a túrán is, bélyegezhetek?

Alapvetően természetesen igen, de fontos szem előtt tartani, hogy nem mindegyik szakasz alkalmas erre. A szabályos kéktúrázás bélyegzőponttól bélyegzőpontig tart. Sok túra a logisztika miatt nem pont bélyegzőponttól indul, illetve van olyan, ami csak egy igazolóhelyet érint. Ha szeretnél bélyegezni a rendezvény során, akkor ezt a cikket mindenképpen olvasd el, itt kifejtettük bővebben az összes tudnivalót.

Ha kifejezetten olyan túrát szeretnél választani, ahol bélyegezni is tudsz, a túrák listájánál szűrj a kéktúrás bélyegzésre ideális túrák listájára, illetve keresd a bélyegző ikont a túrák fejlécében.

Ha most szeretném elkezdeni a kéktúrázást, hogy tegyem?

A kéktúrázás kezdő lépéseihez a legszükségesebb információkat itt találod összegyűjtve: A kéktúrázás első lépései
A rendezvényhonlapon pedig szűrj a kéktúrázós bélyegzéshez ideális túrákra és válassz egy edzettségednek megfelelő nehézségű túrát.

Mik azok a tematikus túrák?

Olyan különleges túrák, amelyek esetében valamilyen téma egyedivé teszi az adott túrát a többiekhez képest. Ez a téma kapcsolódhat a bejárt környékhez, a túrát vezető személyekhez, de például van olyan túra, amit nem hagyományos módon, hanem terepfutva vagy nordic walkingolva kell bejárni. Viszont néhány esetben a várt résztvevők adják a túra témáját, például kutyás túrát vagy kisgyerekes túrát is hirdetünk. Megtalálhatod az összes túrát, ha a túra lista tetején a szűrő segítéségével csak a tematikus túrákat listázod ki, illetve speciális ikonokkal is jelöljük ezeket a túrákat.