MAGYAR TERMÉSZETJÁRÓ SZÖVETSÉG weboldalai  MTSZ   MTSZ térképportál   Természetjáró   Turista Magazin   TuristaShop   TEKA-kártya   Gerecse50

Hír

2021.09.27.

Tematikus túrák a Kéktúrázás napján

Tematikus túrák a Kéktúrázás napján

Minden túra a maga nemében természetesen különleges, de lesz néhány olyan speciális túránk október kilencedikén, amely valamilyen tematika, egyéb jelleg vagy hozzáadott szolgáltatás miatt külön említést érdemel.

Nézzük sorban a 143 túra közül a tematikusokat:


Országos Kéktúra


OKT016 - Balatonhenye - Szentbékkálla - természetjáró.hu túra

Ezen a szakaszon a Természetjáró szerkesztője kíséri a csoportot, így tőle nyugodtan kérdezhettek a termeszetjaro.hu weboldalról és a Természetjáró Appról egyaránt. Szívesen megmutatja az olyan hasznos funkciókat, mint a túratervezés, az útvonal rögzítése vagy a terepi navigáció; a kilátóban pedig kipróbálhatjuk az alkalmazás csúcskereső funkcióját is.


OKT018 - Nagyvázsony - Városlőd - Nomád Kéktúra

A vállalkozó kedvűek (maximum 20 fő) Városlőd után folytathatják tovább a túrát a vadkempingezős kéktúrázásairól ismert Kércz Viktorral és Dr Makra Ákossal. A túrán sok hasznos információt tudhatunk meg a nomád kéktúrázásról, az éjjel-nappal szabad ég alatt töltődésről, és ennek "túléléséről".


OKT22-23 Bakonykútiból induló túrák

Bakonykútiban a polgármester és a kistelepülés természetfilmes díszpolgára várja egy köszöntőre és egy frissítőre a Kéktúrázás napján résztvevőket.


OKT027 - Szárliget - Koldusszállás - Aktív Magyarország túra

Ezt a túrát az Aktív Magyarország csapata fogadta örökbe. A csoportot az ő szakaszfelelősük fogja vezetni.


OKT31 - Dorog - Piliscsaba

A túra során sok érdekességet lehet megtudni a cserkészetről illetve Klastrompusztán frissítővel várják a túrázókat a a Pilisi Sziklák Natúrpark aktivistái.


OKT033 - Hűvösvölgy - Rozália téglagyár - Erdei gasztrotúra

A Felelős Gasztrohős Alapítvány egy „erdei gasztrotúrára” invitálja a kirándulás és gasztronómia szerelmeseit. Csapatuk a hazai erdőkben fellelhető növényekből és gombákból készíthető ételek receptjeit is magával hozza a túrára, sőt, hulladékmentes tippekkel is készülnek. A Banyaerdő csapata is csatlakozik a túrához és a kóstolókkal várja a túratársakat!


OKT036 - Pilisszentlászló - Visegrád - Turista Magazin túrája

A Turista Magazin saját túrája. Ezt a túrát a Turista Magazin szerkesztőségének tagjai fogják vezetni. Túra közben nyugodtan faggathatod őket akár a print, akár az online újság kulisszatitkairól, az újságírásról és hasonló, téged érdeklő témákról.


OKT043 - Becske - Cserhátsurány - Nordic walking

A túra különlegessége, hogy a skandináv eredetű és nálunk is egyre népszerűbb sportot, a nordic walkingot lehet túrázás közben gyakorolni, kipróbálni. Azokat várjuk erre a túrára, akik kifejezetten erre a sportra kíváncsiak, szeretnének egy jót túrázni minden tagjukat átmozgatva. Szakemberek segítenek a technika csiszolásában és a felszerelés biztosításában.



OKT046 - Nagybárkány - Bableves csárda - Kutyás túra

Ezt a túrát kineveztük kutyás túrának. Szeretettel és a kutyák nyelvén is értő vezetővel várjuk a kutyával túrázókat. Túrához szokott, jól szocializált (kutyákkal, emberekkel szemben barátságos, nem agresszív), egészséges, kötelező oltásokkal rendelkező kutyával gyertek!


OKT048-053 - Hanwag 100

A Hanwag bakancsgyár 100 éves évfordulója alkalmából örökbe fogadott 100km túrát a Kéktúrázás napján. Ezen a hat túrán az ő szakaszfelelőseivel túrázhatsz, gyűjtheted a kilométereket és közben megtudhatsz érdekességeket a híres bajor márkáról és túrabakancsairól.


OKT60 - Bódvaszilas - Rakacaszend

A túrán az MTSZ négy kéktúra ellenőréből kettővel is találkozhattok. Kucsera Ákos és Herczeg Antal (Tóni) több éves természetjárói és kéktúrás múlttal rendelkező, Országos Kékkör teljesítő tapasztalt túrázók. Szívesen mesélnek az életre szóló kalandról.


OKT061 - Felsővadász - Rakacaszend - InDaHouse

Az InDaHouse Hungary Egyesület önkénteseivel túrázhatsz ezen a szakaszon, akik borsodi gyerekeket tanítanak hétről-hétre annak érdekében, hogy a szegénységbe született gyerekek le tudják küzdeni a hátrányaikat és minél boldogabb felnőtt életük lehessen. Ha szeretnéd megismerni őket és velük túrázni, csatlakozz hozzájuk ezekre a kilométerekre!


OKT070 - Hollóháza - Füzér - Lechner Tudásközpont túrája

Ezen a szakaszon a túrázás mellett a Lechner Tudásközpont munkájába és feladatai közé is betekinthetsz. Olyan témákról láthatsz és hallhatsz érdekességeket tablók és előadások keretében, mint a geodéziai alappontok, hazánk földrajzi legjei, államhatár megjelölése és dokumentálása, nemzeti térinformatikai alaptérkép, érdekességek űrfelvételekről, ökoszisztéma alaptérkép, geodéziai műszerek bemutatója.

A Lechner Tudásközpont a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi, ingatlan-nyilvántartási és térinformatikai szakmai háttérintézménye. Küldetése az épített környezethez és téradatokhoz kapcsolódó széles körű közszolgáltatásainak digitalizációja és társadalmasítása. Tevékenysége a távérzékelés, a térségi tervezés, az intelligens városi szolgáltatások területeire, valamint földmérési, földmegfigyelési és térképészeti feladatokra is kiterjed, kiemelt feladatai közé tartozik az e-közigazgatást támogató informatikai szolgáltatások üzemeltetése.

A túra során – a pihenőhelyeken – szeretnénk bemutatni rövid előadások keretében az államhatár megjelölését és dokumentálását, a geodéziai alappontokat, a nemzeti térinformatikai alaptérképet, mesélnénk érdekességeket űrfelvételekről és újdonságként a nemzeti ökoszisztéma-alaptérképről is. A túra egyik megállójánál a résztvevők megismerkedhetnek régi és új geodéziai műszerekkel, például teodolittal, mérőállomással vagy geodéziai GPS-sel és kipróbálhatják őket. Készülünk földrajzi totóval is.



Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra


RPDDK071 - Velem - Bozsok - természetjáró.hu

Ezen a szakaszon a Természetjáró szerkesztője kíséri a csoportot, így tőle nyugodtan kérdezhettek a termeszetjaro.hu weboldalról és a Természetjáró Appról egyaránt. Szívesen megmutatja az olyan hasznos funkciókat, mint a túratervezés, az útvonal rögzítése vagy a terepi navigáció; a kilátóban pedig kipróbálhatjuk az alkalmazás csúcskereső funkcióját is.

RPDDK073- 074 Szombathely-Olad - Egyházasrádóc

A 73-as szakaszon a jáki templom felújítási munkálataiba lehet bekukkantani. Az egyházasrádóci célban a falu civil egyesületei és polgármestere látja vendégül a túrázókat, az "Ültess egy fát a Kéktúrán" mozgalom keretében pedig közös faültetésen valamint a települést bemutató információs tábla avatásán vehetnek részt a túrázók.


RPDDK077 - Őriszentpéter - Szentgyörgyvölgy

Az egykori Bakancslista stábja, a "Kék menet" videósorozat készítői és főszereplői, akik 3 év alatt bejárták az Országos Kéktúrát és friss szemmel és objektívvel bemutatták a legendás, másfél millió lépéses túraútvonalat, most az Őrséget vették célba, hogy megkezdjék az RPDDK megismerését is.


RPDDK084 - Palin - Zalakaros - Energia túra

A Palin és Zalakaros közt húzódó túra, amely kis kitérővel érinti a Kőszikla-szurdok varázslatos környékét, ahol feltöltődhetsz a természet energiáival.


RPDDK087 - Mesztegnyő - Újvárfalva - terepfutás

"Sose add fel!"
Főleg, ha van ambíciód futva felfedezni a tájat. A Kéktúrázás napja ezen szakasza futótúra. A gyorsaság helyett az élvezetre összpontosítva futhatod végig a somogyi dombvidék egyik legszebb részét a Kékkör egyik legnagyobb ismerőjével, Szarvas Mátyással. Matyi többszörös ultrafutó világkupa győztesként, sokszoros ultraterepfutó országos bajnokként háromszor futotta körbe az Országos Kékkör 2560 km-ét Vele kocoghatod végig ezt a szűk húsz kilométert a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben.


RPDDK090 - Zselickisfalud - Gálosfa

KOMETA túra
A túraszakaszt a KOMETA támogatja és fogadta örökbe. Zselici meglepetéssel, finomságokkal készülnek a túrán résztvevőknek.


RPDDK092 - Abaliget vá. - Büdös-kúti kulcsosház - Aktív Magyarország túra

Ezt a túrát az Aktív Magyarország csapata fogadta örökbe. A csoportot az ő szakaszfelelősük fogja vezetni.


Alföldi Kéktúra


AK100 - Pörböly - Bajai átkelés - Rezidensek túrája

A Magyar Rezidens Szövetség rendszeresen szervez túrát tagjainak az ország különböző pontjain tagjainak. Ezúttal örökbe fogadták a 100-as túrát, ahova várják a túrázni szerető rezidenseket. Meghívásos túra, csak a szövetség tagjai tudnak részt venni rajta!


AK102-103

Ezeken a túraszakszokon teára és pogácsára invitálja a túrázókat Érsekhalma, ahol a Tájházhoz kapcsolódó új jurták, mint szálláshelyek is várják a résztvevőket.


AK115 - Eperjes - Szarvas - terepfutás

Terepfutós túra! Fuss együtt a 4en a KÉKEN csapatával! Idén tavasszal a négy fős csapat váltásban lefutotta egyben az OKT-t. Ráadásul futásukkal 3 millió forintot sikerült gyűjteniük a gyermekbalesetekben sérült gyermekeknek és felhívni a figyelmet az ő ellátásukra.


AK117-118

Atúrát segíti az a lehetőség, hogy a Túrkeve Termál 15% szálláshely-kedvezménnyel járul hozzá a túrán résztvevők kényelméhez .


AK131 - Pocsaj - Létavértes - Geotúra

Geológus szemmel járjuk be a Pocsaj-Létavértes szakaszt, amiben Erdős Dániel és Veres Zsolt lesznek segítségünkre szakaszfelelősként.


AK135 - Halápi csárda - Nyíracsád

Egy vérbeli kéktúrázóval, Csernus Lukács Gáborral lehet együtt túrázni ezen a szakaszon. Többekkel együtt hétről-hétre sok idejét szenteli az kéktúra igazoló füzetek átnézésének. Erről is kérdezhettek tőle illetve a lassan számtalan kéktúra teljesítéséről.



AK142 - Pácin - Karos - Aktív Magyarország túra

Ezt a túrát az Aktív Magyarország csapata fogadta örökbe. A csoportot az ő szakaszfelelősük fogja vezetni.


AK143 - Karos - Sátoraljaújhely

A túraszakasz érdekessége, hogy a túra egyik vezetője hídmérnökként az alsóberecki Bodrog-hídról, annak a 90-es évekbeli, akkor újszerű technológiával végzett megerősítéséről fog mesélni. A hídon egyébként is átvezet a túraútvonal, de így a híd alól is meg lehet szemlélni a teherbírást növelő szénszálas lamellákat és közben meghallgatni az érdekes szakmai ismertetőt.